KUALA SELANGOR – 31 JULAI 2019: Seorang pekerja kilang yang diberhentikan kerja atas manipulasi pihak majikan berjaya mendapat keadilan di Mahkamah Buruh Kuala Selangor apabila pihak majikan diarahkan untuk membayar kepadanya faedah pemberhentian kerja untuk tempoh perkhidmatan terkumpul selama 29 tahun!

Chandran a/l Subrayan bekerja sebagai seorang pekerja tetap di Syarikat Roca Sdn Bhd di Bestari Jaya, Batang Berjuntai, Selangor, sejak 22 Mei 1989. Beliau bermula bekerja sebagai pelatih di kilang pembuat peralatan tandas tersebut, dan telah dinaikkan pangkat ke jawatan penyelia kepada bengkel acuan tuangan dalam kilang itu. Ketika Chandran menyertai syarikat tersebut, nama syarikat ialah Armitage Shanks Malaysia. Syarikat ROCA (Malaysia) Sdn Bhd telah mengambilalih pengurusan kilang daripada Armitage Shanks Malaysia pada tahun 2008.

Pada 28 Mei 2018, Chandran telah dimaklumkan oleh pengurusnya bahawa Stephanie Murugasu, Ketua Jabatan Sumber Manusia untuk syarikatnya, hendak berjumpa dengannya di pejabat syarikat. Chandran pun telah pergi berjumpa Stephanie pada jam lebih kurang 9.30 pagi pada 28 Mei 2018.

Dalam perjumpaan dengan Stephanie, Chandran telah diberitahu bahawa pihak pengurusan syarikat tidak menerima surat penjelasan Chandran bagi Surat Tunjuk Sebab bertarikh 11 Mei 2018, berkenaan dengan pertuduhan prestasi kerja yang tidak memuaskan terhadapnya. Stephanie telah menyatakan bahawa pihak pengurusan akan mengadakan siasatan dalaman terhadap Chandran dan beliau akan diberhentikan kerja. Ini telah menyebabkan Chandran panik. Menurut Chandran, Stephanie juga memaklumkan kepadanya bahawa kalau dia tidak mahu diberhentikan kerja oleh pengurusan tanpa mendapat apa-apa pampasan, maka dia ada pilihan untuk letak jawatan. Dalam keadaan tertekan sebegitu, Chandran yang dijanjikan bahawa akan menerima faedah pemberhentian kerja, telah letak jawatan. Beliau juga disuruh terus keluar dari tempat kerja dengan serta-merta.

Namun, Chandran tidak dibayar faedah pemberhentian kerja untuk tempoh perkhidmatannya selama 29 tahun. dan Beliau hanya diberi bayaran ex-gratia RM 20,000. Amat jelasnya terdapat unsur manipulatif daripada pihak pengurusan syarikat dalam perkara memberhentikan kerja Chandran.

Chandran yang tidak berpuas hati dengan tindakan majikan telah berjumpa dengan Biro Pekerja Parti Sosialis Malaysia (PSM) untuk mendapatkan bantuan. Chandran telah memfailkan tuntutan di Pejabat Tenaga Kerja Kuala Selangor. Perbicaraan di Mahkamah Buruh Kuala Selangor telah berlangsung pada bulan April dan Mei 2019. Chandran diwakili oleh peguam dari Biro Guaman PSM, Kohila Y.

Pada 31 Julai 2019, Mahkamah Buruh telah memutuskan bahawa Chandran telah dipaksa untuk meletak jawatan sendiri itu seakan-akan diberhentikan kerja oleh majikan, maka Chandran berhak untuk mendapat faedah pemberhentian kerja untuk tempoh perkhidmatan selama 29 tahun, iaitu dalam jumlah wang sebanyak RM 50,000.

20190731_175330
Pekerja Chandran (kanan) bersama dengan peguam Kohila (kiri) daripada Biro Pekerja PSM.

3 thoughts on “Pekerja diberhentikan secara manipulatif menang tuntutan faedah pemberhentian kerja

  1. Tahniah
    Satu lagi pencapaian sistem keadilan yg meberi tamparan dan mengecutkan telor majikan zalim dan majikan penipu spt majikan en Chandra yg memandang rendah golongan pekerja . Mahkamah kali ini juga mengiktirafkan sumbagan en Chandran dr golobgan rakyat marhain dan mengangkat golobgan pekerja terutama kaum india malaysia yg sekian lama mmg dipandang sebelah mata akibat sikap racist sesetengah majikan .
    Bravo to malaysian malaysia and let us free from social discrimination , work place suppression , and respect to all human kind as we are all the same bangsa malaysia.
    Congratulations to the PH gov. For being just , speed court trial and save the ppl from bully , pain , agony and torture.

  2. Salam sejahtera nama saya mohd redzuan bin ismail ditindas oleh majikan & guru yg teramat lah jahat.masalah sy d buang kerja dgn menukar sy ke tempat yg lebih jauh d kediaman saya.sy pengawal keselamatan sekolah d baling kedah.oleh kerana kawasan yg majikan htq terlalu jauh & Xada alamat d tuju.sy pon x pergi.kawasan zon kerian ya itu selama kedah & perak.&jga tiada alamat untuk d tuju.sy berhenti.kmudia sy dapat kerja baru.mereka menghasut guru & pegawai ronda supaya tidak mengambil saya bekerja.15 hr kerja terus kena buang.apa yg perlu sy lakukan atas guru tersebut.menyebabkan sy kehilangan pekerjaan sekian tma ksh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *