31408394_1090140774478512_2346745679285583872_n.jpg

Kita akan menyambut pilihanraya kecil (PRK) yang ke-6 selepas PRU-14 pada 2 Mac 2019 di kawasan DUN Semenyih.

Kerusi DUN Semenyih di Selangor telah dikosongkan selepas penyandang jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk kawasan tersebut, Bakhtiar Mohd Nor, meninggal dunia pada 11 Januari 2019. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengumumkan bahawa hari penamaan calon untuk PRK DUN Semenyih terletak pada 16 Februari 2019 dan hari mengundi jatuh pada 2 Mac 2019. Tempoh kempen PRK Semenyih ialah selama 2 minggu.

PRK Semenyih juga merupakan PRK yang keempat untuk kawasan DUN di Selangor.

Bolehkah PSM meraih lebih banyak undi?

Parti Sosialis Malaysia (PSM) pernah bertanding di kawasan DUN Semenyih dalam 3 Pilihanraya Umum (PRU) yang lalu, iaitu pada tahun 2008, 2013 dan 2018. Maka sekarang menjadi tanda soal untuk ramai orang bahawa sama ada PSM akan mengambil bahagian dalam PRK Semenyih yang akan datang ini atau tidak.

Dalam 3 PRU yang lepas, PSM telah meletakkan S. Arutchelvan sebagai calon di kawasan DUN Semenyih. Dalam PRU-12 pada tahun 2008, PSM yang meminjam logo PKR pada masa itu meraih sebanyak 10,448 undi, kalah kepada calon BN dalam pertembungan satu lawan satu; dalam PRU-13 pada tahun 2013, PSM meraih undi sebanyak 5,568 menjadikannya berada di tempat ketiga dalam pertembungan tiga penjuru yang akhirnya dimenangi oleh calon BN; manakala dalam PRU-14 pada tahun 2018, PSM hanya meraih undi sebanyak 1,293 menjadikannya berada di tempat keempat dan hilang deposit dalam pertembungan empat penjuru yang akhirnya dimenangi oleh calon Pakatan Harapan.

Jika PSM meletakkan calon untuk bertanding dalam PRK Semenyih, adalah menjadi cabaran utama untuk meraih lebih undi berbanding PRU sebelum ini. Dalam situasi pertembungan antara dua gergasi politik utama, iaitu Pakatan Harapan dan UMNO-BN, memang sukar untuk parti ketiga seperti PSM untuk meraih undi kerana kebanyakan pengundi hanya melihat salah satu daripada dua gergasi politik utama sebagai pilihan mereka untuk pemenang, walaupun mereka tidak semestinya menyokong sepenuhnya pilihan mereka dalam kertas undi.

PRK Semenyih sudah pasti akan menyaksikan pertembungan antara calon Pakatan Harapan dengan calon UMNO-BN, dengan Parti PAS telah mengumumkan bahawa ia akan memberi laluan kepada UMNO-BN. Ini bermakna akan wujudnya pertembungan 3 penjuru jika PSM bertanding.

Mungkin bagi ramai penyokong PSM, peluang untuk PSM muncul sebagai pemenang dalam PRK Semenyih sekiranya bertanding adalah amat tipis. Yang menjadi persoalan adalah sama ada PSM mampu meraih lebih banyak undi dan mengelakkan dirinya daripada hilang deposit seperti yang berlaku dalam PRU-14 atau tidak.

Ada orang berhujah bahawa PSM tidak patut bertanding kerana sudah tahu sejak awal lagi bahawa PSM akan kalah teruk dalam PRK. Tidak payah membazir tenaga untuk usaha yang tidak membuahkan hasil, kata mereka. Namun, kita juga tahu bahawa pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia amat sukar sekali untuk memenangi Piala Dunia (dengan kemungkinannya hampir sifar!), adakah kita akan suruh pasukan bola sepak kebangsaan kita untuk tidak bertanding dalam pusingan kelayakan Piala Dunia?

Keputusan PRK Semenyih tidak akan mempengaruhi imbangan kuasa dalam DUN Selangor

Di bawah sistem pengundian yang sedia ada, iaitu “undian pemenang undi terbanyak” (first-past-the-post), sememangnya lebih menjurus kepada sistem dua-parti atau dua-gabungan dalam proses pengundian, dan amat sukar untuk kemenangan parti politik yang tidak bergabung dengan mana-mana satu daripada dua gergasi politik. Seringkali parti politik kecil atau calon bebas yang bertanding dalam PRU atau PRK dituduh sebagai “pengacau” atau “pemecah undi”, kerana salah satu pihak daripada dua gergasi politik utama akan mendapat kelebihan dengan wujudnya fenomena “undi berpecah”.

Hujah “undi berpecah” memang akan dapat sokongan daripada pengundi, khususnya dalam situasi persaingan yang sengit antara dua pihak gergasi politik utama dan melibatkan kemungkinan peralihan kuasa dari satu pihak ke satu pihak yang lain.

Persaingan dalam PRK DUN Semenyih dijangkakan akan sengit, kerana perbezaan undi kepada Pakatan Harapan dengan undi kepada calon-calon bukan Pakatan Harapan dalam PRU-14 hanyalah 705 undi. Jika PSM mengambil bahagian dalam PRK Semenyih, dan berjaya meraih jumlah undi yang signifikan, sudah pastinya akan mempengaruhi keputusan akhir PRK.

300px-Selangor_DUN_map.svg.png

Akan tetapi, keputusan PRK Semenyih tidak akan sama sekali mempengaruhi imbangan kuasa mengikut pengagihan kerusi dalam DUN Selangor pada masa sekarang. Pada ketika ini, daripada kesemua 56 kerusi dalam DUN Selangor, dengan kerusi Semenyih dikosongkan, Pakatan Harapan sudahpun menguasai sebanyak 50 kerusi. Ini bersamaan dengan hampir 90% daripada jumlah kerusi DUN Selangor!

Oleh yang demikian, jika PSM bertanding dan menyebabkan Pakatan Harapan hilang kerusi Semenyih dalam PRK kali ini pun, kekuasaan Pakatan Harapan di negeri Selangor masih amat kukuh dengan penguasaan kerusi yang begitu banyak dalam DUN Selangor.

Apa yang menjadi pertaruhan dalam PRK Semenyih akan datang ini, sepatutnya adalah apakah jenis wakil rakyat yang hendak kita hantar ke dalam DUN Selangor. Adakah kita mahu terus pilih wakil rakyat yang berkemungkinan besar hanya menjadi pak turut kepada pihak kerajaan yang amat kukuh kekuasaannya, atau memilih seorang wakil rakyat yang mampu membawa ke depan idea-idea untuk memperbaiki kehidupan rakyat marhaen di samping melakukan semak-dan-imbang yang sebenar terhadap mereka yang berkuasa? Memang kita tidak boleh mengharapkan parti pembangkang utama sekarang, iaitu UMNO-BN, untuk melakukan semak-dan-imbang yang berkesan kerana parti itu sendiri masih belum memutuskan dirinya dengan warisan politik kotornya dan masih mempermainkan politik perkauman.

Jadi, bukankah PRK seperti di Semenyih yang keputusannya tidak akan mempengaruhi imbangan kuasa pentadbiran ini menjadi satu peluang keemasan untuk kita menawarkan calon alternatif yang membawa idea-idea politik yang berbeza daripada gergasi politik utama yang ada sekarang ini?

Sampai bila pengundi masih dipaksa untuk memilih antara yang bukan pilihan?

Baru-baru ini, ada seorang penganalisis politik berpendapat bahawa PSM tidak wajar meletakkan calon dalam PRK DUN Semenyih kerana masyarakat tidak memahami ideologi sosialisme yang dibawa PSM dan lebih terdedah kepada idea konservatisme dan pertengahan.

Masyarakat kita selama ini dikongkong oleh idea politik konservatisme yang bertujuan untuk mengekalkan status quo pemerintahan kelas yang menindas rakyat bawahan, manakala politik berhaluan pertengahan yang ditawarkan oleh sesetengah politikus untuk meraih sokongan golongan kelas menengah di kawasan bandar masih berkisar pada mengekalkan sistem kapitalis yang berlandaskan keuntungan korporat besar hasil daripada pemerasan terhadap rakyat bawahan. Ini telah mewujudkan situasi di mana pengundi sebenarnya tiada pilihan lain selain dua jenis aliran politik pro-kapitalis yang tidak berpihak kepada rakyat biasa. Ideologi Sosialisme yang dibawa oleh PSM adalah politik alternatif yang mencabar dominasi kedua-dua aliran pemikiran politik pro-kapitalis ini.

Jika masyarakat umum tidak memahami sosialisme, maka adalah menjadi tanggungjawab parti berhaluan kiri seperti PSM untuk menyebarkan idea-idea politik yang bersifat pembebasan ini. Penglibatan dalam proses pilihanraya merupakan salah satu cara atau peluang untuk menyebarkan idea-idea politik progresif dan mendidik rakyat tentang kewujudan idea-idea politik alternatif selain idea-idea politik kelas pemerintah yang mendominasi minda masyarakat selama ini.

Patutkah PSM menampilkan wajah baru dalam PRK?

Calon PSM untuk kawasan DUN Semenyih dalam 3 PRU yang lepas ialah S. Arutchelvan, seorang aktivis sosial yang sudah lama terlibat dalam perjuangan masyarakat dan juga lama berkhidmat untuk rakyat di kawasan setempat. Jika PSM bertanding dalam PRK DUN Semenyih, memang Arutchelvan akan menjadi calon pilihan bagi ramai penyokong PSM.

Namun, PSM tidak kekurangan pilihan calon untuk kawasan DUN Semenyih. Maka, tertimbul juga persoalan sama ada patut PSM meletakkan wajah baru ataupun calon muda dalam PRK DUN Semenyih jika hendak bertanding. Meletakkan calon muda PSM dalam PRK akan memberi penampilan muda untuk PSM, menawarkan nafas politik yang segar kepada pengundi dan membantu PSM dalam mendekati golongan muda pada masa akan datang. Ini memang sesuatu yang patut dipertimbangkan.

Walau bagaimanapun, PSM masih belum mengambil keputusan muktamad tentang PRK DUN Semenyih. PSM mempunyai mekanisme demokrasi dalaman parti dalam memutuskan penglibatan dalam pilihanraya dan penentuan calon pilihanraya. Ahli-ahli PSM dan penyokong-penyokong PSM akan berbincang secara demokratik dan mendalam sebelum mengambil keputusan. Sementara itu, pandangan dan cadangan daripada orang ramai juga amat dialu-alukan untuk membantu PSM dalam membuat keputusan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *